VSAKO LETO OBSTAJA VEČ PRAZNOVANJ ČOKOLADE

Ljudje smo v nenehnem iskanju za dobrim razlogom, da bi jedli čokolado, zato letni koledar ponuja številne dni za uživanje le – teh. 7. julija  obeležujemo svetovni dan čokolade, ki kaže na zgodovinsko izročilo, saj so jo 7. julija leta 1550 prvič prinesli v Evropo. Številni viri trdijo, da je prispela v Evropo že veliko prej, okoli leta 1504 po zaslugi Kolumba.

     2. ČOKOLADA JE PRAVZAPRAV ZELENJAVA – NO, JA, NEKE VRSTE …

           Mlečna in temna čokolada sta narejena iz kakavovih zrn, ki pa rastejo na kakavovcu (Theobroma cacao), zimzeleno drevo iz družine dreves Malvaceae. Tako je najpomembnejši del sladke dobrote zelenjava. 

     3. BELA ČOKOLADA NI ČOKOLADA!

          Ker bela čokolada ne vsebuje trdnih kakavovih snovi in čokoladnega likerja, se je v strogem smislu na priznava kot čokolado. Vsebuje pa del kakavovega zrna – predvsem kakavovo maslo.

     4. KAKAVOVA ZRNA SO “DOMA” V MEHIKI, SREDNJI TER JUŽNI AMERIKI

         Domačini naj bi kakavova zrna gojili  že leta 1250 pred našim štetjem, morda pa tudi že prej.

     5. VROČA ČOKOLADA JE BILA PRVA ČOKOLADNA DOBROTA

        V mehiški in azteški kulturi so kakav kuhali, čeprav rezultat ni bil podoben današnji vroči čokoladi – bil je grenak napitek, ki so ga pili samo ob svečanih priložnostih, kot so bile na primer poroke.

     6. MARIJA ANTOANETA JE LJUBILA VROČO ČOKOLADO

         Marija ni samo uživala v tortah, zelo rada je imela tudi čokolado. Tako so vročo čokolado pogosto postregli v Versajski palači. Ni bil samo okus, ki je bil ljudem tako všeč, verjeli so, da je napitek pravi afrodiziak.

     7. KAKAV SO VČASIH UPORABLJALI TUDI KOT VALUTO

         Azteki so tako zelo cenili kakavova zrna, da so jih med vzponom njihove civilizacije uporabljali kot valuto.

     8. ŠPANSKI MENIHI SO POMAGALI ŠIRITI LJUBEZEN

         Po tem ko so v Evropi spoznali kakav in čokolado, so jo potujoči španski menihi odnesli s seboj v številne samostane. Tako so jo lastnoročno širili po celem kontinentu.

9. BRITANSKI SLAŠČIČARJI SO IZUMILI TRDNO ČOKOLADO

V trgovini “The Fry and Sons” so skovali pomen besed “jesti čokolado” v letu 1847 z kombiniranjem kakavovega  masla, sladkorja in čokoladnega likerja. Tako je postala zrnata, trda oblika slaščice.

9. KAKAV IN KAKAVOVEC STA ISTA STVAR!

Besedi sta zamenljivi. Oboje je enako zrno.

 

Ste se naučili nekaj novega? ;-)

Drugi del sledi kmalu …